maanantai 28. tammikuuta 2019

Villasukkajuoksun SM-kisat 26.1.2019Päivi, Juhani ja Lauri sekä Montelan veljeslegendat.

Minä, Lauri ja Päivi lähdimme lauantaina aamulla Tampereelta yhdessä Orivedellä järjestettäviin Villasukkajuoksun SM-kisoihin. Päivin kanssa oli ollut aiemmin puhetta, että olisi mielenkiintoista osallistua ensi kertaa järjestettäviin villasukkajuoksukisoihin. Laurikin innostui lähtemään kisoihin pienen houkuttelun jälkeen. Aamulla oli pientä pakkasta ja vähän pilvistä, mutta keli oli aika ihanteellinen talviseen polkujuoksuun. Perille saavuttuamme haimme numerolaput ja järjestäjän tarjoaman tuotekassin. Pian tämän jälkeen tapasimmekin sitten meidän tiimin hierojan Johannan ja hänen tyttärensä sekä Montelan veljekset, Kalevin ja Olavin ja Kalevin vaimon, Elvin. Oli mukava jutella juoksemisesta ja viimeaikaisista kuulumisista veljesten kanssa. Identtiset kaksoset, Kalevi ja Olavi ovat asuneet syntymästään lähtien Orivedellä. He ovat legendoja ultrajuoksupiireissä tuotuaan lajin Suomeen. 

Mämmiä syövä Mietaa sekä Juhani.

Hieman aiemmin olin jo tavannut Villasukkajuoksun SM-kisat avaamaan tulleen Juha Miedon ja saanut häneltä nimmarin. Todella valtavan kokoinen mies ja vaikuttava ja värikäs persoona livenä nähtynäkin. Juhalla oli paljon mielenkiintoisia ja värikkäitä juttuja elämästä ja urheilu-uran varrelta, kaikkea ei voi oikein täälläkään julkaista… Hän otti muun muassa kantaa nuorison liikkumattomuuteen ja tietokoneiden, konsolipelien, kännyköiden ja Facebookin vaikutukseen ihmisten elämään.

Pian aloimme odotella klo 12 tapahtuvaa Päivin, Johannan ja Kalevin 3 kilometrin starttia. Myös Johannan tytär oli osallistunut lasten sarjan kisaan. Ulkona kuuntelimme Oriveden kaupunginjohtajan ja Mietaan puheita. Sain ulkona myös upean selfien Miedon kanssa. Laurin kanssa toivotimme vielä viimehetken tsempit Päiville ja Kaleville ennen kuin he lähtivät matkaan ja katsoimme heidän startit. Meno näytti kevyeltä ja hyvältä. Tämän jälkeen siirryimme sisälle lämmittelemään ja odottelemaan omaa lähtöämme, joka oli edessä klo 13:30. 

Päivi ja Johanna juoksun jälkeen. Nautittu näköjään on villasukilla juoksun hurmasta.


Vähitellen oma lähtömme alkoi lähestyä ja Päivi ja Kalevi tulivat sisälle antamaan meille viime hetken ohjeita. Oli kuulemma ollut kova nousu alussa, kapeita polkuja ja hieman liukasta. Alusta oli kuitenkin tuntunut mukavalta juosta ja villasukilla oli ollut kiva juosta. Siirryimme ulos ja startin lähestyessä riisuimme pois ylimääräisiä varusteita. Pian oli edessä elämäni ensimmäinen villasukkajuoksukisa ja samalla ensimmäiset SM-kisat. Hieman jännitti, mitä edessä olisi.

Klo 13:30 startti oli oma startti edessä. Kilpailussa juostiin kaksi kolmen kilometrin kierrosta, joista toiselle käännyttiin eri kohdassa keskellä metsää. Ihan alkuun kiersimme kierroksen kentällä, joka toimi lähtöalueena. Lähdössä Kuisman Joonas otti kärkipaikan ja olin alkuun kärkikolmikossa mukana. Lähdön jälkeen oli heti edessä todella rankka nousu metsään, jossa sitten mentiin kapeaa fat-bikeilla tehtyä polkua. Ensimmäisellä kierroksella, etenkin alkumatkasta tuntui hieman hapottavalta. Välillä oli vähän liukasta ja mentiin hieman sivuluisussa. Oli kuitenkin hauskaa. Metsässä tuli sitten vielä ekalla kierroksella kaksi noin 10-vuotiasta tyttöä ja heidän äitinsä ohi, en voinut kuin ihmetellä miten vauhdikasta ja kevyttä se meno oli. Myöhemmin sitten tuli vielä joku mies ohi, mutta hänestä en ole aivan varma hyytyikö ja tippuiko hän taaemmaksi toisella kierroksella. Juoksu villasukilla tuntui yllättävän mukavalta ja helpolta. Itselläni oli yhdet tavalliset urheilusukat ja 3 villasukat päällekkäin. Luntakin oli metsässä oikein mukavasti, joten alusta oli aika pehmeä. Ensi vuodeksi järjestäjät olivat luvanneet tehdä isomman uran koko matkalle ja tampata alustan kovaksi. Käännyttäessä toiselle kierrokselle Kalevi ja Päivi olivat reitillä kannustamassa ja se piristi mukavasti. Toisella kierroksella kukaan ei tullut enää ohi ja menokin alkoi tuntua kevyemmältä, kun kroppa ja lihakset alkoivat lämmetä kunnolla. Lopussa otin sitten vielä kunnon kirin ja saavuin maaliin oman kellon mukaan ajassa 33:09. Olin käsittääkseni miesten sarjan 3. tai 4. nopein ja 6. tai 7. nopein kaikista. Virallisia tuloksia odotellessa… 

Juhanin askelta lumisella polulla kaikkine villasukkineen.

Pian oman maaliintuloni jälkeen tulikin sitten jo Lauri maaliin ja hän ylsi 10. tai 11. sijalle. Kilpailun voittoon juoksi Kuisman Joonas ja juttelin hänen kanssaan pikaisesti maaliintulon jälkeen. Hyvin oli kulkenut, vaikka olikin raskas reitti. Maalialueella joimme vielä mehua ja vaihdettiin Laurin kanssa lämpimämpiä varusteita päälle. Söimme vielä järjestäjän tarjoamaa hernekeittoa ennen kotiin lähtöä ja se oli todella herkullista.

Järjestäjille isot kiitokset loistavasta tapahtumasta! Päiville isot kiitokset kyydeistä ja uunituoreista villasukista. Laurille, Kaleville, Olaville, Elville ja Johannalle kiitokset seurasta. Tapahtumassa oli tarjolla jokaiselle jotakin lasten sarja, seniorisarja, joukkuekilpailu sekä 3 km ja 6 km kisamatkat. Hienoa, että tapahtuma saa jatkoa myös ensi vuonna. Tällä kertaa mukana oli upeat 340 osallistujaa. Ehdottomasti ensi vuonna 25.1. mukana ja toivottavasti saamme silloin myös lisää Team Raholan juoksijoita mukaan.

Linkki tapahtuman nettisivuille: http://www.villasukkajuoksunsm.fi/
Teksti Juhani Yli-Marttila

2 kommenttia:

  1. Kiitos Juhani vauhdikkaasta kirjoituksesta (sukkajuoksusikin oli komean vauhdikasta). Meillä kaikilla oli kiva päivä. Juoksijoita ja muutenkin väkeä riitti paljon.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta tarinasta. Se on linkitetty Villasukkajuoksun SM-kisojen face-sivuille. Nähdään ensi vuonna!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.