lauantai 5. lokakuuta 2013

Lokakuun raholalainen – Juhani Yli-Marttila

Kuukauden raholalainen on gasellimainen kiitäjä, Tottijärven lahja Team Raholalle: 25-vuotias Juhani Yli-Marttila. Tie tiimin riveihin löytyi puskaradion ja netin kautta tämän vuoden alussa, kun Juhani alkoi kaipailla juoksuharrastukseensa tukea ja tietenkin erinomaista seuraa. Porukkaan liittyminen oli matalan kynnyksen takana, eikä yltiösosiaalinen joukkiomme tuntunut laisinkaan pelottavalta. Kuluneen vuoden aikana Juhani on juoksupuuhien ohessa eksynyt kokeilemaan Anun kesäjumppia, ja suunnitelmissa on lähteä mukaan spinnaamaan, kunhan pyöräilykausi saadaan ensin pakettiin.

Kilometrejä koneeseen!

Juhanin kuntoiluhistoriikki yltää kymmenen vuoden päähän. Juhanin salaisuus onkin hänen mukaansa luontainen nopeus ja ahkera työskentely suorituskyvyn parantamiseksi. Vuoden aikana kilometrejä kertyy koneeseen tasaista tahtia – Kaksi tuhatta juostua kilometriä paukkuu mittariin luultavasti vielä tämän syksyn aikana. Maantiepyörän satulassakin Juhani on ehtinyt istua  hiukan alle tonnin edestä. Ja koska kestävyyslajit ovat suurinta herkkua, niin tokihan talvi-aktiviteetteihin kuuluu luonnollisesti myös hiihto, joka on ollut kuvioissa kolmevuotiaasta saakka.

Tänä syksynä Juhani on ehtinyt tykittää maratoneja ja pitkiä kisoja päätä huimaavalla tahdilla: Espoo rantamaraton, Nokia maraton ja Pirkan Hölkkä kolmen viikon sisään. Välissä tykitettiin myös yksi kappale Cooperin testejä. Haastattelijan jalkoja hapottaa jo pelkkä ajatuskin. Mistä tätä virtaa ja vauhtia oikein tulee?

Miehemme varikolla

Monen matkan mies

Juoksun saralla Juhania voi helposti luonnehtia varsinaiseksi monitoimimieheksi, sillä herra taittaa luontevasti kaiken mittaisia matkoja aina vitosen raastamisesta maratoniin asti. Vuonna 2010 Juhani pisteli ensimmäisen kymppinsä reippaaseen 45 minuutin aikaan. Ensimmäisen maraton tuli juostua tiimin riveissä Tuusulanjärvellä – ja loistavalla menestyksellä, totta kai – Oman sarjan kolmas sija jäi tiukan loppukirin myötä vain kahden sekunnin päähän. Käsittämätön aloitus! Ikimuistoisen reissun myötä pieni keräilykärpänen pääsi puraisemaan, sillä Juhanin haaveena on haalia kasaan sata maratonia. Strategia tämän järkälemäisen tavoitteen saavuttamiseksi on kuitenkin inhimillisempi kuin voisi olettaa - viisi maratonia vuodessa. Kauden viimeinen ja viides maraton kutsuu Rautavedellä marraskuussa.

Ensi kauden tavoitteet on jo asetettu

Lähiaikojen haaveissa Juhanilla siintää maagisen kolmen tunnin haamurajan rikkominen maratonilla. Haastattelija veikkaa tavoitteen paukkuvan jo ensi vuoden puolella.

Tulevan talvikauden Juhani kertoo viettävänsä pääosin juoksun ja hiihdon parissa. Ensi kesänä Juhani on päättänyt hypätä suoraan ultra-altaan syvään päähän ja lähtee kokeilemaan kestävyyttään sadan kilometrin matkalla Suomi-Juoksussa. Kestävyyslajeissa Juhania viehättää selviämisen sijasta enemminkin pärjääminen. Mies tunnustaakin omaavansa aika kovan kilpailuvietin, ja haluaa kehittyä hiljakseen aina vähän paremmaksi ja paremmaksi.  Teräksisen kunnon salaisuus on hänen omien sanojensa mukaan pitkällä aikavälillä hankitussa peruskunnossa, joka mahdollistaa tarvittaessa harjoittelun tiuhaankin tahtiin. Menestyksen resepti on ilmeisen toimiva, sillä vammoiltakin on tähän mennessä vältytty.


Onko urheilu osa elämää, vai elämä osa urheilua?

Vaatimaton vauhtimiehemme ei uteluista huolimatta myöntänyt omaavansa tiimiltä piilotettuja erityistaitoja. Jonkinlaiseksi synniksi tai menneisyyden synkäksi paheeksi voidaan kuitenkin laskea muutaman vuoden mittainen syrjähyppy Tottijärveltä Satakunnan syövereihin. Porin reissu ei onneksi ollut remuamista ja rappiota, vaan Juhani opiskeli näinä vuosina tietojenkäsittelyn tradenomiksi valmistuen vuonna 2011. Tänä syksynä miestä kutsuvat uudet haasteet uudessa työpaikassa tietojärjestelmien asiantuntijana, ja tunnontarkkana kaverina Juhani haluaakin kehittyä uuden haasteen parissa mahdollisimman hyväksi.

Kovista kuntoilutavoitteista huolimatta Juhani haluaa pitää asiat tasapainossa. Aikataulut ja tiukat harjoitussuunnitelmat eivät kuulu miehen kuvioihin, vaan kuntoiluharrastuksessa mennään elämän ehdoilla. Vapaa-aikaa Juhani viettää ystävien ja tietokoneen parissa puuhastellessa. Myös kaikenlaisen moottoriurheilun seuraaminen formuloista moto-GP:hen on Juhanin mielestä jännittävää puuhaa.  Lajeissa viehättää kuulemma vauhdin huuman ohella myös lajin taktisuus ja kuljettajien väliset tiukat taistelut. Kysyttäessä mies kertoo rankkaavansa Kimi Räikkösen Mika Häkkistä kovemmaksi kuskiksi, ja kertoo arvostavansa Jäämiehen kylmänviileää asennetta. Juhanin omat moottoriurheilukokemukset ovat toistaiseksi rajoittuneet karting-hurjasteluun, joten tiimin rallikuninkaan titteli pysynee ainakin toistaiseksi Markus J:llä. Mutta kestävyyslajien vauhtikuninkaan arvonimi sen sijaan menee yksinoikeutetusti Juhanille, ja tästä on varmasti myös muu tiimi samaa mieltä!

On näitä ajettu

 Juhanin harjoittelutärpit:

  • Tee paljon erilaisia juttuja ja vältä yksipuolista harjoittelua!
  • Lihashuolto ja venyttely.
  • Muista levätä riittävästi.Hippokisoista Suomi-juoksuun. Kolmivuotias vauhtihirmu uransa alkumetreillä. J


2 kommenttia:

  1. Voi mikä ihana esittely meidän Juhanista! Kiva että löysit Tiimiin ja näin tuot omalla huippu persoonalla väriä porukkaan...muutakin kuin punaista ;D

    VastaaPoista
  2. Hienoa Juhani, olet kyllä huippu teamiläinen ja aktiivinen sellainen, onneksi olet remmissä mukana touhottamassa!!!!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.