sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Maratonina Dei Laghi puolimaratonreissu, Bellaria, Rimini ja Bologna, 25.-30.5.2023

Lähdimme ABC Kolmenkulmalta keskiviikon ja torstain välisenä yönä matkaan kohti Helsinkiä klo 01:30 tuttuun tapaan Atro Vuolteen bussilla. Oli melko aikainen herätys ja yöunet jäivät hieman vähäisiksi. Lyhyet unet eivät kuitenkaan haitanneet, kun määränpäänä oli aurinkoinen ja hiekkarannoistaan tuttu Rimini. Helsingistä lensimme Pariisin Charles De Gaullen lentokentälle, jossa odottelimme noin 7 tuntia jatkolentoa Bolognaan Guglielmo Marconin kentälle. Odottelu aika meni suhteellisen nopeasti tuttujen tiimikaverien seurassa. Meitä lähti 21 tiimiläistä matkaan. Meillä oli myös oma bingo ja tietovisa kentällä. Matka-aika Helsingistä Pariisiin ja Pariisista Bolognaan oli noin parin tunnin luokkaa.

Bolognaan päästyämme meitä odotti kentällä aiemmalta Del Passatoren reissulta tutun bussiyhtiön bussi, joka oli vuokrattu meidän käyttöömme matkalle. Bolognassa oli lämmintä ja aurinkoista, suorastaan helteistä. Bussimatka Bolognasta Bellariaan Riminille oli noin 120 kilometriä ja siihen meni vajaat pari tuntia aikaa. Matkalla ohitimme kohteita, jotka olisivat olleet meidän Del Passatoren 100 kilometrin juoksun reitillä. Osuipa matkalle myös F1-radastaan kuuluisa Imola, jossa sielläkin oltiin jouduttu perumaan edellisen viikonlopun F1-kisa. Del Passatorellahan juostaan 100 kilometriä Firenzestä Faenzaan Apenniinien vuoriston yli. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että koko kevään Pohjois-Italiaa kiusanneet ennennäkemättömän kovat rankkasateet ja tulvat lopulta peruivat koko tapahtuman tältä vuodelta. Laajoja alueita ja valtava määrä rakennuksia Emilia-Romagnan maakunnan alueella on kärsinyt myrskytuhoista ja mikä pahinta ihmisuhreiltakaan ei olla säästytty. Itse kuitenkin suoritin tuon upean 100 kilometrin juoksun jo vuonna 2018 ja ensi vuodelle on jo uusi matka suunnitteilla, joten lähdetään vielä ainakin kerran uudelleen matkaan. Onneksi kuitenkin Anun ja Markuksen sinnikkään työskentelyn ansiosta toteutui tämä vaihtoehtoinen matka Riminille ja pääsimme osallistumaan Maratonina Dei Laghin puolimaratonille. Kyseessä oli myös ensimmäinen puolimaratonin mittainen kansainvälinen kisamatka omalla kohdalla. 


Näkymiä Bellarian rannalta

Bellariaan päästyämme kirjauduimme Hotel Titanukseen, jossa majoituimme Riminin matkamme ajan. Perille päästyämme oli jo ilta ja kävimme vielä syömässä ja kaupassa, sitten olikin aika pikkuhiljaa siirtyä nukkumaan pitkän matkustuspäivän päätteeksi. Kestihän matka noin 12 tuntia. Bellariassa aika kului nopeasti paikallisia nähtävyyksiä kierrellessä ja Anun lenkkien ja lihaskuntojumppien parissa. Paikallinen ruoka oli erinomaista. Etenkin tuoreet viereisen Adrianmeren kalat ja muut merenelävät. Varsinkin kaloista, ravuista ja simpukoista tehty laivaravintolan risotto jäi mieleen. Italialainen ruoka on kyllä aina takuuvarmasti hyvää. Hotellimmehan oli aivan Adrianmeren rannassa ja rantoja Bellariassa ja Riminillä riitti kilometritolkulla. Tuli myös juostua aivan rantaviivaa pitkin ja meressäkin toki tuli uitua. Kelit myös suosivat meitä ja koko matkan ajan oli aurinkoista ja helteisen kuumaa, lämpötilat päivisin liikkuivat 23-30 asteen välillä. Bellariasta teimme yhtenä päivänä matkan Riminin keskutaan paikallisbussilla, joka menikin melkoista kyytiä. Menomatkalla bussi oli aivan täynnä ja tuli vähän huonovointisuuttakin, kun bussikuski veti hurjaa vauhtia mutkaisia teitä. Riminin keskustassa kävimme syömässä paikallisessa ravintolassa bolognesea. Ravintolan omistaja osoittautuikin kovaksi Ferrari-faniksi, Ferrrarin viimeisin F1-maailmanmestari Kimi Räikkönen oli varsin kova juttu. Vielä, kun oltiin Suomesta ja Kimin maanmiehiä niin oltiin aika kuninkaita. Saatiin myös jälkiruoaksi valkoviiniä ja makeaa piirakkaa ilmaiseksi. Kävimme myös valtavassa katolisessa kirkossa, jossa 89-vuotias katolinen pappi ja poikansa esittelivät meille paikkoja. Taisi suitsukkeetkin saada vahingossa kyytiä… Kaupoissa ja kahviloissa tuli myös käytyä. Tulipa matkalla bongattua myös noin 2000 vuotta vanha yhä käytössä oleva Tiberiuksen silta.  


Mitähän hyvää sieltä tulloo?

Juhanilla suunmukaista meren herkkua

Matkan aikana sattui erikoisempiakin spektaakkeleita. Kertaalleen jumituin myös Hotelli Titanuksen yleiseen vessaan. Onneksi kuitenkin ”Luigiksi” ristimämme hotellin tarjoilija ja yleismies (oikealta nimeltään Vito) tuli hätiin. Vessan lukkopesä oli erittäin kulunut ja avain ei suostunut enää toimimaan oven mentyä kiinni. Siinä sitten hetken asiaa pohdittuani laitoin viestiä meidän WhatsApp-ryhmään ja Koiviston Kari tuli Viton ja toisen italialaismiehen kanssa minut auttamaan ulos. Vessassa oli ikkuna suoraan kadulle, joten sitä kautta sitten sain heitettyä kavereille avaimen ja lukko saatiin toiselta puolelta auki. Toinen vaihtoehto olisi ollut hypätä ikkunasta pihalle, kun siellä oli roskis suoraan ikkunan takana ja ei ollut pudotusta kadulle paljoakaan. Jälkeenpäin kyllä naurua riitti ja oli hauskaa. Aamulenkki jäi kuitenkin viivästyksen vuoksi itseltäni kokonaan väliin ja lähdettiin siitä sitten Koivistojen kanssa kauppareissulle. Tuo Vito oli muutenkin erittäin hauska ja vieraanvarainen tyyppi. Naurua ja rentoa elämänasennetta riitti italialaiseen tyyliin. ”It’s okay” ja ”kukkuu” jäivät kyllä hänen sanonnoistaan ikuisesti mieleen. No loppu hyvin kaikki hyvin ja jäi taas vanhuuden päiville kiikkustuoliin muisteltavaa.

Itse puolimaraton meni kyllä loistavasti. Lähtö oli aivan meidän hotellin läheisyydestä, rantakadulta ja kilpailukeskus oli samassa paikassa. Hotellimme henkilökunta oli hakennut meidän numerolaput ja pitkähihaiset kilpailupaidat etukäteen. Lähdimme fiilistelemään hyvissä ajoin tapahtumaa lähtöalueelle, joka sijaitsi siis noin 500 metrin päässä meidän hotellilta. Oli aurinkoinen ja edelleen varsin kuuma keli, vaikka lähtöaika oli klo 19:00. Tapahtumaan osallistui noin 800 juoksijaa ja lähtöviivalla olikin melkoinen väenpaljous. Kuului kaksi lähtölaukausta ja lähdimme matkaan, ihan tarkkaan en tiedä mikä tämän kahden erillisen lähtölaukauksen tarkoitus oli. Hetken aikaa lähdön jälkeen oli ruuhkaa, mutta aika pian porukka hajosi pienempiin ryhmiin. Itse lähdin 1:20-1:30 jänisryhmien välimaastosta. Sainkin heti aika hyvän vauhdin päälle ja juoksu tuntui ihan hyvältä ja vauhdikkaalta. Reitillä juostiin kaupungin kaduilla ja käytiin myös kaupungin läheisyydessä olevilla peltoalueilla. Reitti oli upea yhdistelmä katujuoksua ja myös kauniita maalaismaisemia. Paljon oli pitkiä suoria ja ehkä ne jossain kohtaa tuntuivat vähän puuduttavilta. Jossain kohtaa vähän lämpö tuntui ja siinä mietti, että miten vauhti riittää loppuun asti. Onneksi reitille oli kuitenkin lisätty ekstrahuoltopisteitä säännöllisin välimatkoin ja sai hyvin tankattua nesteitä ja kaadettua vettä päälle. Matkan aikana tuli ohitettua aika monta juoksijaa ja aivan loppukirissä muistaakseni vielä 3. Lopussakin riitti vielä hyvin vauhtia ja oli hienoa saapua takaisin rantakadulle maaliin yleisön hurratessa. Nettoaika oli 01:26:56.13 (brutto: 01:27:01.90). Tällä kertaa sijoituin omassa sarjassani sijalle 18 ja kaikkien juoksijoiden joukossa sijalle 78. Onneksi riitti netto juuri tuohon 1:26 puolelle. Omaan puolimaratonin enkkaani 1:23:28 (Säkylän Mansikkamaraton, 2020) jäi vielä vähän matkaa, mutta kuumat olosuhteet teki nyt tehtävänsä ja ei ollut reittikään ehkä niin nopea ja tasainen. Hieno aika kuitenkin ja suunta on hyvä. Maaliin tultuani odottelin hetken tiimin muita juoksijoita ja Nikon ja Markuksen sitten seuraavaksi näinkin jossain vaiheessa. Tiimistä meitä starttasi 21 puolimaratonille ja kaikki selviytyivät hienosti maaliin. Lisäksi 9 kilometrin matkalla oli yksi Italian suomalainen nainen mukana. Juoksun jälkeen siirryimme takaisin hotellille Nikon kanssa ja lähdimme siitä sitten vielä syömään jo pimentyneessä illassa. 
Kovaa aikaa kelpaa tuulettaaJuoksupäivää seuraavana päivänä siirryimme katsomaan Bolognan nähtävyyksiä ja siellä riittikin paljon vanhoja rakennuksia ja patsaita. Lamborghini-museokin olisi ollut jossain kaupungin laidalla, mutta valitettavasti sinne ei tällä kertaa ehditty. Kaupungin keskustassa satuttiin bongaamaan autohissi, joka nosti autoja maan alta ylös. San Petronion alue Bologna keskustassa oli vakuuttava näky. Markukselle oli myös omistettu oma ”Ilva is a killer”-tarra Bolognan keskustassa. Tämä liittyi jotenkin Ilvan terästehtaiden saastuttamisen vastaiseen kampanjaan. Bologna vaikutti Riminin jälkeen paljon enemmän suurkaupungilta ja jotenkin siellä oli kovempi meno kaupungilla kuin Riminissä. OIimme aivan kaupungin ytimessä ja majoituimme Hotel Internazionalessa. Kaupungilla myös paikallinen katusoittaja, Pavlo Cartan soitti varsin upeasti sähköselloa. Illalla kävimme myös vielä viimeisellä ehtollisella ja söin erittäin herkullista äyriäispastaa. Lopulta oli aika siirtyä hotellille pakkaamaan tavaroita ja siirtyä muutamaksi tunniksi lepäilemään ennen yöllä alkanutta kotimatkaa. 

Tiistaina klo 3 aikaan yöllä oli aika lähteä kotimatkalle. Haimme ensin hotellin meille pakkaamat aamiaispussit ja ne syötyämme siirryimme läheiselle kadulle odottamaan bussikuljetusta lentokentälle. Vähän ennen bussin tuloa eräs paikallinen katurikollinen yritti ryöstää Markuksen matkalaukun, mutta onneksi Markuksen ripeät liikkeet karkottivat varkaan matkoihinsa. Eipä hän kauaksi olisi ehtinytkään, kun seuraavassa kadun kulmassa oli poliiseita. Ilmeisesti siinä oltiin valvomassa paikallista kannabiksen myyntipistettä. Bolognasta lensimme Amsterdamiin, jossa jouduimme odottamaan tunnin verran ylimääräistä jonkun suuren rahtikoneen laskeuduttua kentälle. Lopulta saavuimme iltapäivällä Helsinkiin ja jatkoimme sieltä takaisin ABC Kolmenkulmalle tutun Atro Vuolteen bussin kyydissä. Kotimatka sujui hyvin, vaikka pitkä matkanteko jo hieman väsyttikin. 

Suurkiitokset järjestelyistä Anulle ja Markukselle. Nopealla aikataululla suunnitelmien muuttuessa saatiin todella hieno matka tehtyä. Paljon kiitoksia myös kaikille muille matka- ja juoksuseurasta. Seuraavaksi sitten syksyllä ulkomaille tiimin porukalla, kun edessä on Gowerin polkujuoksu Walesissa.


Kuvia matkalta tästä. 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.