torstai 25. heinäkuuta 2013

Kuukauden raholalainen: Harri

Sympaattinen ja aina iloinen, 59-vuotias heinäkuun raholalainen on asunut koko elämänsä Tampereella. Tammelan kansakoulusta tie vei Sammon lukion kautta Tampereen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, josta  Harri on päätynyt  terveyskeskuslääkäriksi. Harrin perheeseen kuuluu vaimon ohella kaksi jo aikuisikään ennättänyttä lasta, Anna ja Ilmari, jonka ansiosta Harrikin on löytänyt tiensä tiimin riveihin.

Liikunta tekee ihmisestä Harrin mukaan ”enemmän elävän” olennon, jonka fysiikka on kunnossa ja jolla riittää jaksamista. Urheilullisten haasteiden tulee kuitenkin olla ihmisen itsensä kokoisia, jotta homma palkitsee ja pääsee nauttimaan reippailun aikaansaamista endorfiineista.  Miten Harri  itse reenaa? Otetaanpa selvää.

”Ei kukaan hullukaan tee sellaista hommaa, jos ei siitä nauti.”

Harrin raudanluja peruskunto on hankittu juoksemalla ja hiihtämällä, jota mies mainitseekin harrastaneensa koko ikänsä. Myös jälkikasvun peruskunto on pistetty kohdilleen hiihdon avulla, sillä aikanaan Harri ilmoitti mukulat Tampereen Pyrinnön hiihtokouluun, jossa muksut sivakoivat menemään itseään vanhemmassa ikäryhmässä.

”Hiihdossa saa vaihdella vauhtia ja kuluttaa itteensä miten miten haluaa. Mä oon hyvä hiihtään ylämäkiä, oon yleensä tykännyt mennä ylämäet tehokkaasti. Sitten mä puuskutan siellä ylhäällä hetken, mutta palaudun kohtuullisen nopeasti”, Harri kuvailee. Kovan mäkimiehen salaisuus on perinteisessä hiihtotekniikassa ja omissa voitelunikseissä. Tiimin oma Mietaa viihtyy kevättalvella pitkillä päiväreissuilla Lapissa, ja sivakoinnin lomassa maistuvat hyvät eväät. Arkiset hiihtolenkit suksitaan tavallisimmin Horhassa ja Lamminpäästä Koukkujärvelle.

Juoksun parissa Harri on viihtynyt jo useamman vuosikymmenen ja hänelle tuntuvatkin maistuvan aivan kaiken pituiset matkat:  Harri on muun muassa juoksennellut ensimmäisiä järjestettyjä Helsinki City Marathoneja yhdeksänä vuotena peräkkäin. Näihin aikoihin Harri pinkoi muutamina vuosina lääkefirman sponsoroimana puolimaratoneja Forssan Suvi-illassa, ja lenkkarin pohjia on kulutettu aikoinaan myös Helsingissä järjestetyissä Lääkärikymppi-tapahtumissa.  Arkisin Harri pyrkii liikkumaan työaikataulujen salliessa tiimin maanantailenkeillä, ja maanantailenkin lisäksi ohjelmaan kuuluu myös toinen 10 km lenkki – tavallisimmin Harrin voikin bongata Raholan tai Pyynikin baanoilta.

Eräreissuja ja eväkkäiden narraamista

Urheilun ohella Harri viettää paljon vapaa-aikaansa luonnossa.  Lapissa viihtyvä mies kertookin olleensa mukana kolmena vuotena usean vuorokauden mittaisissa erävaelluskisoissa, joissa parasta on kuulemma suoriutuminen ja itsensä voittaminen. –”Torstai-iltapäivänä starttaavat kisat kestävät sunnuntai-iltapäivään.”  Matkaan lähdetään jo aamuyöstä, päivästä riippuen neljän tai kuuden aikaan. Voittaja ei suinkaan ole se, joka rynnistää nopeimpana maaliin, vaan se, joka saalistaa reitiltä eniten pisteitä erilaisista tehtävistä, ja etenemisestä etappien välillä. Harri mainitsee omiksi bravuureikseen ensiaputaitojen ohella kivet ja solmut.

”Se on semmosta että joka päivä on reitti joka mennään. Me saadaan kartat aamulla,  joka rastilla on aina jotakin tehtävää liittyen johonkin luonnonharrastuksiin tai luontoon – eläin- ja kasvitietämystä, kivitietämystä pitäis olla. Sitten siinä on kaikenlaisia partioon liittyviä asioita, kuten solmujen tekemistä, ensiapulääkintää. Eli semmosia tehtäviä mitä erävaelluksella tarvitaan suunnistustaitojen lisäksi. Siinä mennään omilla tavaroilla, että on pari, joilla on yhteinen reppu ja pakollisia yhteisiä varusteita, kuten saha, kirves, majoite (teltta tai laavu) ja sitten on myös pakollisia henkilökohtaisia varusteita kuten reppu ja kompassi. Joka ilta majoitutaan jonnekin ja leiritulet saa tehdä, mutta ne tulee tehdä niin, että sitten kun aamulla lopettaa ni siinä ei saa näkyä et siinä ois ollut kukaan majoittuneena. Roskaamista vartioidaan sillä tavalla, että saa jonkun peltiastian, tai joskus on saatu suklaapatukka. Ja sitten tullaan maaliin, niin sitten aina tarkistetaan, että pakolliset välineet tulis olla aina mukana ja on kysytty, että onko ne suklaapatukan paperit tallessa. Jos ei oo tallessa niin siitä menee heti miinuspisteitä.”

Kisailun ohella Harri nautiskelee mielellään kiireettömistä, viikon mittaisista vaellusreissuista, ja reissuja on heitetty niin Ilmarin, kuin Harrin vaimon siskon miehen kanssa. Muun muassa koppakuoriaiset, perhoset ja kasvit tuntevalta lankomieheltä onkin Harrin sanojen mukaan tarttunut paljon kaikkea mahdollista tietoa, ja eräskin reissu vietettiin bongaamalla kaikki Pohjois-Suomessa kukkivat kasvit Harrin toimiessa kameramiehenä.  

Harrin kesä sujuukin pitkälti luontoharrastusten parissa:  ”Kesällä mennään retkeilypainotteisesti. Mä tykkään marjastaa, mä tykkään sienestää ja mä tunnen paljon sieniä.”, Harri innostuu ja kertoo erikoistuneensa kuusilahokkaan keräilyyn. Loppukesästä Harri suunnittelee lähtevänsä Itä-Suomen telttakiertueelle vaimon kanssa ja katsastamaan Järvi-Suomen maisemia sukulaisten moikkaamisen ohella, ja syksylle on suunnitelmissa pieni vaellusreissu, mahdollisesti johonkin eteläisen Suomen kansallispuistoon.

Luontoharrastusten jatkoksi kuuluu myös kalastus. Verkkokalastus, virvelöinti, uistelu ja veneestä käsin tapahtuva pilkkionginta, sekä ravustaminen ovat miehen sydäntä lähellä. Tuorein ennätysvonkale on juhannuksen seutuna saatu 350 grammainen pilkkiahven, mutta verkkoihin on tarttunut myös kahdeksankiloisia hauen mötkäleitä.


Raholan Master Chef

Eivätkä monitaiturin osaamisalueet tähän lopu! Harri mainitsee erityistaidokseen erilaiset kädentyöt ja intohimoja löytyy myös pitkän kaavan ruoanlaittoon erityisesti viikonloppuisin. Harri ja hänen ystävänsä loihtivat kukin vuorollaan gourmet-menuja, joita maistellaan yhdessä tv:stä tutun ”Neljän tähden illallinen”-ohjelman tyyliin. Mestarikokki mainitseekin säveltävänsä sujuvasti erilaisia kastikkeita fiilispohjalta, ja kokonaisten menujen osalta suositukset lähtevät eräälle Jyrki Sukulan keittokirjalle. Bravuurikseen Harri mainitsee lampaankareen valkosipuliperunoilla – ”Yksinkertainen valmistaa, herkullista ruokaa! ” Raholan erämiehen arki pyörii siis varsin terveellisellä pohjalla. Paheitakaan ei uteluista huolimatta löydy – saunaolut ja lasillinen viiniä silloin tällöin.  

Haastattelija ja haastateltava
Tohtorin treenitärpit tiimiläisille 

Hyvän kunnon salaisuus piileekin Harrin mukaan pitkäaikaisessa, mielekkäässä liikunnassa. Tohtorin resepti hyvään peruskuntoon ja maratonsuoritukseen onkin varsin simppeli:

 ”Kolme kertaa viikossa on mun mielestä hyvä määrä juosta. Sillä sää pystyt juoksemaan maratonin, jos sää juokset suhteellisen säännöllisesti sen. Jos kuntoa pitää nostaa niin jossain vaiheessa pitää juosta intervalleja eli jossain kohtaa lujaa. Jonain kertana se oma lenkki juostaan selkeesti nopeempaa kuin peruslenkki, niin sillä saadaan sitä kuntoo. Se 10+10 –lenkki on ihan hyvää valmennusta sille pitemmälle lenkille. Kun sää sen pystyt juoksemaan sillai ettet nääkähdä siihen, niin ei se mun mielestä muuta tarvii. Se viimeinen kymmenen kilometriä mennään selkäytimellä.”

Teksti: Johanna H.

3 kommenttia:

 1. Aivan huippu esittely tiimin rautaisesta teräsmiehestä. Oikein kivaa luettavaa kerrassaan. Ei voi kun ihmetellä Harrin monipuolisuutta ja osaamista. Hyvä Harri! Ja mitä noihin luontoharrastuksiin tulee, niin vaellus, marjastus ja metsässä liikkuminen yleensäkin on niin ihanaa ja rentouttavaa että.

  VastaaPoista
 2. Harri on kyllä melkosen kova luu. Hienoa lukea tällaisesta monipuolisesta supersuorittajasta.

  Ja juttu on toteutettu myös erittäin hienosti. Hyvä Johanna!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa, kun olet Harri teamissa mukana!! Olet kyllä monessa mukana ja luonto on todellakin lähellä sydäntäsi, sen huomaa, ihana asia. Tuo ruoanlaittotaito on makeeta ja vesi herahtaa kielelle, kun ajatteleekin kaikkia noita ruokaluomuksiasi, nam!!
  Nyt onkin sit pirkan soutu takana ja uudet haasteet taas häämöttää edessäpäin.....

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.