torstai 25. maaliskuuta 2010

Kuukauden raholalainen: Tarmo

Tämän kerran kuukauden raholalainen on Tarmo Poikkeus. Haastattelijana Laura.

Ikurin ikiliikkuja ammentaa elinvoimaa liikunnasta

Tarmon urheiluharrastuksella on pitkät juuret; 5,5km työmatka Lielahden aaltopahvitehtaalle on taittunut viimeiset 35 vuotta pyörällä.

Ennen aktiivista urheiluharrastusta Tarmon harrastuksiin kuuluivat lukeminen ja elektroniikan rakentelu. Nykyharrastuksena, urheilun lisäksi, on kaikenlainen nikkarointi; kädessä pysyy niin muurauskauha, vasara, sirkkeli, putkipihdit kuin hitsauskolvikin, koska omakotitalossa riittää askareita. Käden taidot on Tarmolle sekä ammatti että harrastus. 

Kuriositeettina voitaisiin muuten mainita, että Tarmon itsensä vuonna 1977 rakentama digitaaliherätyskello toimii vielä!

Kankeus ajoi kuntoilemaan
Varsinainen kuntoliikunta Tarmolla alkoi vuonna 2003, jolloin hän hakeutui kuntoremonttikurssille kokemiensa kankeuden ja kolotusten vuoksi. Kuntoremonttikurssin jälkeen olo säilyikin hyvänä useamman kuukauden. Samoihin aikoihin Tarmo hankki sykemittarin ja alkoi kävellä maksimivauhdeilla, joskin lenkillä saattoi olla myös lyhyitä hölkkäosia. 

”Jos en olisi tehostanut liikuntaa, olisin nyt +15kg kankea selkävaivainen punakka perusjuntti”, sanoo Tarmo.

Raholan liikuntakeskuksessa Tarmo alkoi käydä vuonna 2004 ensin punttisalin puolella ja puolen vuoden jälkeen vaativammalla muokkaustunnilla. Käytyään muokkaustunneilla pari vuotta, noin vuonna 2007, hän alkoi käydä Anun ohjaamissa jumpissa. Nykyään jumppalajeihin kuuluukin jo sitten lihas+syke, spinning, kuntonyrkkeily ja pumppi!

Mielilajikseen Tape mainitsee kuntonyrkkeilyn, koska siinä hän kokee ajoittain ”kamppailu-urheilun tuntua”.

Juoksu koukutti nopeasti
Juoksua tämä Ikurin ikiliikkuja kokeili ”tosimielessä” ensimmäisen kerran vuonna 2008 keväällä ja se osoittautuikin hauskaksi puuhaksi. Ensimmäinen kymppi taittui Hämeenlinnan linnahölkässä heinäkuussa 2008 vajaassa 54 minuutissa ja ensimmäinen puolikas saman vuoden elokuussa Ikaalisissa vähän päälle kahdessa tunnissa.

Tarmon ekalla puolikkaalla käytiin jo eläväksi legendaksi muodostunut keskustelu Lauran ja Tarmon välillä, Laura kun ei tiennyt kyseessä olevan Tarmon eka puolikas, vaan luuli tämän olevan jo kokenut konkari. Eka kymppi juostiin noin 55 minuuttiin ja Tarmo kysyi kääntöpaikalla, että mitenkä me jaksetaan tätä vauhtia loppuun asti. Laura vaan tokaisi, että ”Jaksetaan jaksetaan” – ja niinhän me jaksettiinkin! 

Vuoden 2008 jälkeen Tarmo onkin ollut vakiohahmo kaikissa Team Raholan tapahtumissa ja useissa hölkissä, joihin on porukalla osallistuttu. Viimeisimpänä näistä Heiskan puolimaraton Hämeenkyrössä 21.2., jossa Tarmon upea rypistys toi kotiin komean pokaalin ja kolmannen sijan omassa sarjassa!

Kauden päätavoite: hengissä Amsterdamista
Tämän kauden päätavoite Tarmolla on kunnon kehittäminen Amsterdamin maratonia varten, jossa tarkoituksena on päästä ”Hengissä maaliin alle 5 tunnin”. Tätä ajatellen suunnitelmissa on seuraavaksi Team Raholan yhteislenkki Sorvassa pitkäperjantaina ja sen jälkeen ehkä Maskun puolimaraton. Joka tapauksessa kesällä olisi tarkoituksena juosta muutama puolimaraton.

Liikunta antaa vahvuuden tunteen
Tarmon sanojen mukaan parasta liikunnassa on ”juoksun aikana vahvuuden tunne ja viileän suihkun jälkeen tuntee todella elävänsä”. Mitään mottoa hänellä ei ole, mutta elämänohjeena on lyhyesti ja yksinkertaisesti ”Pidä itsestäsi huolta”.

Aloittelevalle juoksijalle Tarmo suosittelee juoksuryhmään hakeutumista, jos juoksu ei suju yksin.

Jotain tästä sitkeästä sissistä kertoo sekin, että vuonna 1977 hän juoksi Vekaranjärvellä cooperissa n. 2500m ja heti perään 31 juoksemattoman vuoden jälkeen Tarmo palkittiin vuoden 2008 syksyllä parhaasta parannuksesta Cooperin testissä verrattuna kevääseen. Keväällä 2008 Tarmo juoksi 2450m ja syksyllä 2008 menikin jo upeat 2700m. Tähän kuulemma auttoivat juoksut kesän aikana.
 
Tarmo Linnahölkässä '09

7 kommenttia:

 1. Hyvä juttu ikiliikkujasta!
  GO Tarmo!!!

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvin tarinoitu juttu Tarmosta. Siitä tulee hienosti esille kuinka liikkumalla ihan oikeesti saa melkoisen pian tuloksia aikaan. Enpä olis itekkään uskonu, että tämä mies ei ole kauempaa juoksua harrastanu ;). Tsemppiä harjoituksiin. Amsterdam kutsuu :D

  VastaaPoista
 3. Olipas mukava kertomus Tarpasta=)Aika äijä,kuntonyrkkeilty ollaan samalla säkillä ja lujaa se lyö...

  VastaaPoista
 4. Just, pitääki tulla joskus kattoon millä säkillä Tare ja Mimmi käy?? =)

  VastaaPoista
 5. Hienoa Tarmo, joka on aina hyvällä tuulella ja valmis kokeilemaan erilaisia liikuntatunteja innolla, positiivisella asenteella, kyllä kuntoilu kannattaa! On ilo tuntea Tarmo!

  VastaaPoista
 6. On ilo tuntea Tarmo, joka on aina hyvällä tuulella ja valmis kokeilemaan kaikkea erilaista liikunnan suhteen! Kyllä kuntoilu kannattaa!

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.