perjantai 10. lokakuuta 2014

STON WALL MARATHON

A&M hölkälle


Joskun muutama vuosi sitten Anu keksi tällaisen hienon maratonin maailmalta. Kyseessä oli siis Kroatian Stonin kylässä ja sen ympäristössä juostava maraton. Stonissa on mahtava muuri, joka on rakennettu joskus todella kauan sitten suojatakseen suola-altaita ja viljelyksiä ja joka on maailman toiseksi pisin Kiinanmuurin jälkeen n.10km. (em. fakta kaivettu netistä) Joka tapauksessa muuri on komea ja sitä on kunnostettu yleisöä varten ja siellä myös juostaan maratonin alussa n.3km ylös-alas jyrkkiä portaita ja mukavia kiviä pitkin. 

Käväisimme Stonissa jo vuosi sitten ja silloin kävi niin, että jotain taisi jäädä hampaan koloon. Tosin vuosi sitten, kun  meiltä kyseltiin innokkuutta tulla ensi vuonna uudestaan, jouduimme vastaamaan kieltävästi. Aikaa kului jonkun verran matkan jälkeen ja vaimo sitten taas keksi, että olisihan se ihaana päästä uudestaan kokemaan Stonin ilmapiiri. No, muu ei sitten auttanut kuin lähteä järkkäämään asiaa.

2013 Anu pokkasi voiton


Stoniin

Matka Stoniin käy helposti. Ensin lennellään Dubrovnikiin, mikä ei ole kovinkaan kallista, sitten hypätään lentokentältä bussiin ja ajellaan bussiasemalle, jonka jälkeen hypätään toiseen bussiin mikä vie matkaajan Stoniin n.50km päähän. Matka kestää lentokentältä kylään n. 2h ja kustantaa n. 10€/naama. Helppoa ja halpaa. 

Kylässä on muutamia majoituspaikkoja, jotka ovat meidän kokemusten mukaan siistejä ja edullisia, myös kilometrin päässä sijaitsevasta Mali-Stonista löytyy majoitusta ja ravintoloita. Majapaikka kannattaa varata etukäteen, koska 2013 yhdelle kaverille löytyi majoitus vasta toisen maratoonarin otettua hänet kaveriksi. Juoksija tuntee siis juoksijan. :-) Kylä on tosi pieni ja siellä ei kannata oleilla pidempää aikaa, mutta pariksi yöksi sinne kantsii jäädä, yksi ennen juoksua ja yksi juoksun jälkeen. Ihmiset ovat ystävällisiä ja paikka on turvallinen.

Tällä kertaa maratonin aattona oli tarjolla pieni elokuvaesitys, tulishow ja pastaparty. "Elokuva" oli koostettu erilaisista haastatteluista ja paljolti viime vuoden juoksusta otetuista videopätkistä. Katseltiin ellu ja tulishow, jonka jälkeen kilpailun puuhamies kävi puhumassa jotain omalla äidinkielellään, mutta ainoat sanat mitä ymmärrettiin olivat: "Anu ja Markus", jonka jälkeen meitä osoitettiin ja taputettiin. Totesivat varmaankin jonkin olevan niin hullu, että tuli oikein uudestaankin. :-)

Maraton

Hyvin nukutun yön jälkeen nousimme nauttimaan murot kera jugurtin omasta jääkaapista ja sitten pinkaisimme kohti lähtöä, joka tapahtuisi 7.30. Päästyämme vartti ennen starttia paikalle huomasi aloittelija-Markus unohtaneensa rintanumeron kämpille. No, ei muuta ku alkulämpö ja takas kämpille. Onneksi matkaa oli vain parisataa metriä suuntaansa. Takaisin päästyäni Anu jo huitoikin minua johonkin haastatteluun. "Tuu tänne, päästään telkkariin!!!" Siinä sitä sitten koitettiin yskiä jotain rallienglantia toimittajalle, kunnes lähtölaukaus päästi piinasta. Anu tietysti kauniina räpsyripsenä nautti salamavalojen välkkeestä. 

Matkaan siis päästiin. Reitin alkuun juostaan n.1km Mali-Stoniin, mistä sitten lähdetään nousemaan noille kuuluisille jyrkille portaille, joita pitkin kuljetaan muurin huipulle. Muuria pitkin edetään n.3km, jotka ovat todella rankat sellaiset, nousua ja laskua tulee paljon eikä ihan kauhea kiire parane olla, jos haluaa sieltä terveenä alas asti. Kärkipään menijät veti muuriosuudenkin käsittämätöntä vauhtia eikä kukaan loukkaantunut. Eli taidan olla itse nössö.

Muurin jälkeen suunnataan kohti hiljaista kolkkaa, missä ei autot kiusaa ja maisemat ovat mitä upeimmat. Reitin ainoa tasaisempi pätkä koittaa muurin jälkeen ja sama pätkä tullaan takaisin n. 21-23km kohdalla. Tätä tasaista kohtaa lukkunottamatta reitillä ei ole yhtään tasaista, vain nousuja, laskuja ja rankempia sellaisia. Reitin rankkuudesta huolimatta se on oikeasti todella sykähdyttävän kaunis ja matkan varrella huolto pelaa innostuneiden talkoolaisten toimesta. Hieman puolivälin jälkeen juoksijat saapuvat takaisin lähelle muuria ja lähtevät jatkamaan matkaansa pientä tietä pitkin läpi peltojen ja viinitarhojen, kunnes saavutaan isommalle tielle ja matka saa jatkua tuttujen rankkojen mäkien ja hyvän huollon parissa. 

Lopulta maalissa odotti viime vuoden tapaan livebändi ja aivan mielettömän hyvä tunnelma. Maalissa aloitettiin hetimiten laittamaan jalalla koreasti ja kaikki halukkaat saivat ruokaa ja juomaa palautuakseen. Maaliintulon jälkeen vierähti pari tuntia tanssahdellessa ja muita maaliintulijoita kannustaessa.

Nousua ja laskua kertyi garminin mukaan n.1000m ja keli oli aurinkoinen n.+25. Tämä ei kuitenkaan tuntunut pahalta, koska kaikki toimi hyvin järjestäjän puolelta ja se reitin kauneus auttaa unohtamaan mäet. Tänä vuonna mukana oli muutama maratonin ensikertalainen ja hekin suoriutuivat matkasta enemmän kuin hyvin.

Jos vain kenelläkään on käynyt mielessä tämä maraton, niin nyt kannattaa alkaa varaamaan matkaa kauniiseen Kroatiaan ja Stoniin. 

Kysymyksiä tähän juttuun liittyen voipi kysyä Markukselta  ilva.markus@gmail.com

Juttuun liitetyt kuvat ovat vuosilta 2013 ja 2014.

Lisää kuvia TÄSTÄ. KLIK!!4 kommenttia:

  1. Mahtavia maisemia ! T: Kalle A.

    VastaaPoista
  2. Upea paikka kerrassaan!! Hienoja kuvia kera kivan raportin. Olishan tuo kiva kokea itekkin, mutta ;)

    VastaaPoista
  3. Yep, it was. Ston is a great place. The atmosphere was incredible in the race. I hope we see you soon somewhere, coach.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.