keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Pispalan porrasmaraton 14.6.2020


Hirvosen Eetun kanssa kävin viime vuonna ensimmäisen kerran vetämässä pidempää matkaa Pispalan portaissa, kun Eetu järjesti tapahtuman ensimmäisen kerran. Silloin juoksin noin kympin verran portaissa. Siinä sitten tuli idea laajentaa tapahtumaa seuraavaksi vuodeksi. Silloin jo oikeastaan päätin, että ensi vuonna juostaan sitten maratonin mittainen matka Pispalan Portaissa. Eetu veti puolimaratonin ekana vuonna. Tänä vuonna sitten Eetu päätti järjestää porrasmaratonin Pispalan portaissa, kun Tahkolle suunniteltu triathlonin Ironman-tapahtuma peruttiin koronan vuoksi. Päätin saman tien olla mukana, kun mielessä oli jo pidemmän aikaa pyörinyt ajatus maratonin suorittamisesta Pispalan portaissa. Tätä ei ollut tiettävästi koskaan aiemmin tehty ennen kuin Aksu Karima sen meidän tapahtumaa edeltävänä viikonloppuna sitten omatoimisesti veti. Aksu oli juossut maratonin GPS-mittaukseen perustuen ja hänellä kertyi 106 kierrosta tuon maraton suorituksen aikana. Hänen voi siis sanoa olevan Pispalan Porrasmaratonin pioneeri ja sitä myöten lajilegenda. Me sitten vielä täydennettiin suoritusta virallisella Tampereen kaupungin suorittamalla portaiden mittauksella ja MYLAPS Speedhive-ajanottojärjestelmällä. Kaupungilta oli myös hankittu lupa tapahtuman järjestämistä varten.

       
             
Ennen lähtöä hymyilyttää vielä kummasti. Kuva: Eetu Hirvonen.


Maratonin lähtö klo 7


Sunnuntaina 14.6. aamulla klo 7:00 starttasimme Porrasmaratonin Pispalan portaiden yläosasta. Kokoonnuimme ensin noin klo 6:45 aikoihin Pispalan Pyykkimettään. Meitä lähti seitsemän juoksijaa matkaan. Teemu Sarkkinen oli aloittanut oman urakkansa jo yhdeltä yöllä, koska hänellä oli tavoitteena juosta vuorokauden aikana 10000 nousumetriä täyteen. Eetu, Perttu Mukkala, Janne Korpela ja minä lähdettiin matkaan tavoitteena edetä täyden maratonin verran Pispalan portaissa. Sampo Peltolalla oli puolimaraton tavoitteena. Juha Riikosella ei ollut niin tarkkaa matkatavoitetta vielä etukäteen. Pispalan portaissa täydellä maratonilla mennään portaat ylös alas 117 kertaa, kun mennään virallisen mittauksen mukaan. Yhdellä kierroksella matkaa kertyy 361 metriä. Yhdellä nousulla kertyy 56 vertikaalimetriä ja nousua kertyy maratonin aikana yhteensä 6552 metriä. Yhteen suuntaan portaita kertyy 314 ja näin ollen edestakaisin portaiden määrä on 628. Yhteensä portaita kertyy maratonin aikana 73476. Hurjia lukemia! Itselläni oli vielä edelliseltä päivältä alla paljon spurtteja palauteltuani TU-38:n Railin ja Kielon heittokisoissa Nokialla kiekkoja ja moukareita. Hellettäkin riitti koko viikonlopun.


Etenemistaktiikka selvillä


Aamulla onneksi oli vielä hieman viileämpää, lämpötilan ollessa noin 15 asteen paikkeilla. Kello 7:n lähestyessä kokoonnuimme Pispalan portaiden yläpäähän odottelemaan starttia. Suunnitelmana oli hyödyntää tehokkaasti aamun viileät tunnit ja edetä portaita juosten vielä, kun ei ollut liian kuuma. Lähdimme startista Jannen kanssa vauhdikkaimmin matkaan ja päätimme alkaa edetä maratonia yhdessä, kun vauhti oli hyvin samalla tasolla. Muutamalla ensimmäisellä kierroksella tuli kokeiltua juosta portaita mahdollisimman paljon. Alkumatkasta otettiin taktiikaksi juosta siihen kivirappusten kohdalle ja siitä sitten kävellä huipulle ja juosta koko matka alas. Tällä tahdilla tuntui kertyvän mukavalla tahdilla nousuja. Jossain vaiheessa sitten siirryimme siihen, että kävelimme koko matkan ylös ja pyrimme kuitenkin juoksemaan portaat alas. Meillä oli kuitenkin matkaa maratonin verran, joten oli tärkeää edetä mahdollisimman taloudellisesti ja säästää voimia. Keli myös lämpeni koko ajan ja aurinko paistoi todella paahtavasti. Pispalanharjun rinteillä ei juuri varjopaikkoja ole ja aurinko paistoi kohtisuoraan kasvoja kohti.


     
Pispalan Maratonin kunkut Janne Korpela ja Juhani vauhdissa. Kuva: Timo Kananoja.


Hellettä, pastaa ja vesiletkuja


Päivän edetessä lämpötila nousi hellelukemiin. Parhaimmillaan varjossa oli noin 25 astetta ja auringossa oli kuulemma ollut jopa 49 astetta lämpöä. Oli todella kuuma keli juosta. Vähitellen lämmön aiheuttama rasitus alkoi tuntua kropassa ja hidasti juoksua. Onneksi kuitenkin Pispalan portaiden yläpäässä asuva vanhempi herrasmies, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä ”Rölli” tarjosi meidän käyttöön kelin lämmetessä vesiletkun puutarhastaan ja kylmä vesi piristi todella mukavasti muuten niin kuumassa kelissä. Ilman kunnollista vesihuoltoa olisi tullut ”noutaja” ja luultavasti keskeytys eteen jossain vaiheessa. Itselläni oli aika tiukkaa jossain 50-60 kierroksen paikkeilla, mutta Katariinan tarjoilema pasta ja lihapullat ja hieman pidempi tauko piristivät mukavasti. Lisäksi aloin hyödyntää omiakin huoltoeväitäni entistä enemmän. Itselläni oli mukana geelejä, suolakeksejä, karkkia, pizzaa, vettä, urheilujuomaa, nesteytysjuomaa, cokista yms. Itselläni tuntui kaikista parhaiten toimivan cokis ja pizza tankkauksessa. Cokis pysyi hyvin sisällä ja siitä sai myös sokeria samalla. Pizzassa oli hyvin hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa. Matkan edetessä suunnittelin, että pidän aina noin 10 kierroksen välein tauon ja se auttaisi jaksamaan pidempään. Tällä tavoin sitten matka etenikin ihan kohtuullisesti ja lähinnä vain kävelin portaita ylös ja välillä juoksin alaspäin. Matkaa siivitti mukavasti myös muiden portaissa juosseiden ja paikallisten ihmisten kannustus. Matkan aikana tuli nähtyä varsin kovaakin portaissa edenneitä tavallisia kuntoilijoita. Meillä oli myös oma soitin portaissa, johon Perttu oli laatinut soittolistan.

         
Vesisuihku armahtaa portaiden yläpäässä. Kuva: Timo Kananoja.


           
Juoksijoiden ihmejuoma Coca-Cola näytti tehonsa myös Pispalan Porrasmaratonissa. Kuva: Timo Kananoja.


Loppumatkasta enää minä, Janne ja Teemu edettiin reitillä. Sampo saavutti puolimaratonin tavoitteensa ennen kuin me muut reitillä vielä olleet päästiin maaliin. Eetu, Perttu ja Juha olivat lopettaneet jo omat juoksunsa hieman aiemmin. Eetulla tuli täyteen lopulta 67 kierrosta eli noin 24 kilometriä ja Pertulla 37 kierrosta eli noin 13 kilometriä. Juha Riikosella tuli 10 kierrosta täyteen eli noin 3.6 kilometriä. Teemu sai lopulta täyteen oman osuutensa ja virallisen kilpailuosuuden aikana täyteen 43.038 porraskilometriä, 6700 nousu- ja laskumetriä ja 37660 porrasaskelmaa suuntaansa, sekä askelia koko yön ja päivän aikana yhteensä 103000(mukaan laskettu myös porrasmaratonin ulkopuolella tulleet askeleet). Hänellä meni tähän kaikkeen aikaa 16.08.35 tuntia. Teemu veti siis meistä ainoana yli maratonin matkan. Upea suoritus!


Kannustus auttaa jaksamaan


Janne selvitti maratonin meistä nopeimmin ja etenimme Jannen viimeiset nousut ja laskut yhdessä samaa tahtia. Yhdessä juoksu ja vertaistuki auttoivat hyvin haasteesta selviämisessä. Oli kiva, kun oli juoksuseuraa ja juttukaveri matkan aikana. Maratonin loppuvaiheessa myös Pullisen Timo tuli vaimonsa kanssa kannustamaan meitä ja tarjosivat meille suihkepullosta vettä, joka virkisti mukavasti. Tiimiläisistä Henna, Päivi, Miia, Marko ja Tanja kävivät päivän aikana kannustamassa meitä. Lisäksi työkaverini Kananojan Timo tuli kaverinsa kanssa meitä kuvaamaan ja kannustamaan. Kiitos paljon kannustuksesta, se antaa aina voimia ja piristää mukavasti! Päivän aikana tapasin muutamaan otteeseen myös Kariman Aksun, joka oli tullut kannustamaan meitä. Vedettiin hänen kanssa yhdessä yksi nousukin ylös. Todella inspiroiva ja kova jätkä, joka keksii aina toinen toistaan erikoisempia haasteita. Nyt kesällä hän aikoo uida 10 kilometrin matkan kaverinsa mökille Teiskoon.


Kolmentoista tunnin urakka täyttyy


Janne tuli lopulta maaliin ajassa 12:23:17.529 ja mulla meni aikaa 13:08:46.915. Jannen päästyä maaliin mulla oli vielä 7 kierrosta jäljellä. Sarkkisen Teemu kiritti minua vielä viimeisillä kierroksilla ja kannusti upeasti kuten myös kaikki muut ”meidän fanit” pitkin Pispalan portaita. Isä oli käynyt jo aiemmin päivällä katsomassa juoksua ja kannustamassa meitä ja oli jälleen tullut paikalle vastaanottamaan minua maaliin. Erityisesti jäi matkan varrelta mieleen pikkupoika, joka ärrää sortaen sanoi meidän edenneen portaita ryminällä alas ja ihmetteli meidän vauhtia. Oli aivan upeaa päästä maraton maaliin, kun miettii miten raskas ja pitkäkestoinen suoritus tuo oli. Tavoite tuli saavutettua ja suoritus tuli vietyä historian kirjoihin. Aksu, Teemu, Janne ja minä ollaan nyt ensimmäisinä juostu tuolla maratonin verran tai enemmän. Aivan upea suoritus ja voin sanoa, että omalla kohdalla tämä on heittämällä kestävyysurheilu-uran kovin ja rankin suoritus. Paahtavan kuumat olosuhteet ja kokopäivän kestänyt auringonpaiste tekivät siitä erityisen rankan. Maaliin päästyäni Pispalan portaiden yläpäässä asunut vanhempi herrasmies tarjosi minulle vielä yhden Happy Joen ja sitten olikin aika lähteä viimeisen kerran portaat alas. Juoksun jälkeen vielä käytiin Aksun, Teemun ja isän kanssa Kujakollissa tapaamassa paikallisia juoksufaneja. Aksu tarjosi siellä minulle yhden cokiksen ja juteltiin siinä hetki. Upea keli oli vetänyt porukkaa terassille todella paljon. Sitten olikin aika lähteä jo kotiin.


Alla video Juhanin maaliin tulosta. Kuvaaja: Hannu Yli-Marttila.


     

Iso kiitos Eetulle ja Pertulle tapahtuman järjestämisestä!!! Kiitos myös kaikille tapahtumassa mukana olleille! Oli aivan mahtava päivä. Toivottavasti saadaan ensi vuonna järjestettyä tapahtuma uudestaan ja entistä isommin. Itselläni on jo joitain ideoita tulevaisuuden varalle ja ehkä itse siirrynkin jollekin pikamatkalle ja kannustusjoukkoihin tuolloin, mutta pidetään juoksuhulluja vielä hetki jännityksessä…


Juhani Yli-Marttila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.