tiistai 7. toukokuuta 2019

Miksi juosta 50 mailia?Miksi juosta 50 mailia?

Niin - se on hyvä kysymys ja vastaus riippuu täysin siitä, että keneltä asiaa kysytään. Heti alkuun on todettava, että 50 mailia eli 80,5 kilometriä on pitkä matka. Melkein kuin juoksisi neljä puolimaratonia tai kaksi maratonia peräkkäin.

50 mailia on kuitenkin mitä parhain matka, jos maraton on jo tullut juostua - ehkä useampaankin otteeseen - ja ajatuksissa on käynyt, että minkälaista mahtaisi olla juosta ultra. Lyhyimmäksi ultramatkaksi lasketaan yleisesti 50 kilometriä, mutta vaikka sekin on matkana varsin kunnioitettava, niin se on kuitenkin vain vajaa 8 km pidempi kuin maraton. Maratonilta 50 kilometrille siirryttäessä juoksija ei yleensä koe mitään isompaa tunnetilaa, ei henkisesti eikä fyysisesti.

100 km sitten. Se vasta jotakin olisikin, miettii moni ensimmäisestä ultrasta haaveileva. Jos hyppy 42,2 kilometriltä 50 kilometrille on pieni, niin siirtyminen maratonilta sataselle on jo äärettömän iso. Puhutaan kahdesta täysin erilaisesta kisasta. Maratonkokemuksesta on varmasti hyötyä, mutta 100 kilometrille lähdettäessä niin vauhdinjaon kuin tankkauksen merkitys kasvaa suhteessa moninkertaisesti maratoniin verrattuna. Rasitus on sekin täysin toista luokkaa.


Näinkin kivaa voi olla 50 mailisella. Kuvassa Henna Värikoski ja Eerika Hedin 50 mailin matkalla viime vuonna. Taustalla huoltaja Marko Silvennoinen.


Onneksi on kuitenkin olemassa 50 mailin matka. Sen pituus on sopivasti maratonin & 50 km:n ja 100 km:n välissä. Vaikka myös 50 km:n juoksija voi täysin oikeutetusti sanoa itseään ultrajuoksijaksi, niin kunnioitus 50 mailin urakoinutta kohti on jo eri luokkaa. 50 mailisella ehtii varmasti kokea ultramatkoille ominaiset olotilat, kuten voimistuvan väsymyksen, ehkäpä hiljaa hiipivän pahoinvoinnin tunteen, rakot ja hiertymät, mutta näiden vastapainona äkilliset piristymiset ja kuinka endorfiinipiikit tuntuvat peittävän alleen kaikki vastoinkäymiset, myös vain hetki sitten koetut kivut. Ennen kaikkea 50 mailia tarjoaa ainutlaatuisen matkan omaan itsensä, niin henkisten kuin fyysisten voimavarojen rajojen etsimisessä. Ja tämän jälkeen onkin jo lyhyt harppaus sinne aikaisemmin mainitulle sataselle.

Moni asia puhuu siis 50 mailisen puolesta, mutta ultrakisamatkana se on melko harvinainen. Touko-joulukuu 2019 -akselilla Pohjoismaissa järjestetään vain viisi kisaa, jossa yhtenä matkana on juuri 50 mailinen (Tanska 2, Norja 1, Ruotsi 1 ja Suomi 1). Suomen 50 mailinen juostaan Nokialla lauantaina 8.6. Anun maratonin yhteydessä. Ota haaste vaan ja tule etsimään rajojasi. Tukenasi on koko Team Raholan kokenut toimitsijakaarti. Me elämme vahvasti mukana suorituksessasi.

Tervetuloa siis mukaan Anun maratonin 50 mailiselle!

Kirjottaja Kaj Koivumäki ei ole itse juossut yhtäkään 50 mailista, mutta kylläkin monta pidempää ultraa.

PS. Anun maratonin muut matkat ovat 10 km, puolimaraton ja maraton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.