torstai 2. toukokuuta 2019

SAUL SM-puolimaraton: Helsinki Spring Marathon 13.4.2019

Lähdimme aamulla matkaan Markuksen, Päivin ja Jussin kanssa Lahdesjärven Ikealta kohti Helsinkiä. Edessä oli Helsingin Pukinmäen urheilupuistossa juostava Helsinki Spring Marathon. Minä, Markus ja Päivi olimme starttaamassa iltapäivällä puolimaratonille, joka oli samalla meille ja Team Raholalle SAUL SM-debyytti. Jussi oli meillä kuskina. Pidimme matkalla tauon Hyvinkään ABC:llä. Söin vielä paninin viimehetken tankkauksena kisaan. Perille päästyämme näimme melkein heti Monosen Petrin, Iidan, Laurin, Nikon, Marin ja Lehtosen Jukan, jotka olivat tulleet jo aiemmin paikalle. Petrillä, Iidalla, Laurilla, Nikolla ja Marilla oli edessä maraton, meillä ja Jukalla puolimaraton. Noudimme heti alkuun numerolappumme ja varmistimme SM-kisaan ilmoittautumisen. Samalla tuli vastaan useita juoksijatuttuja.

Maratonin lähtö oli klo 13:00 ja meidän puolimaratonin lähtö klo 15:00. Ennen omaa kisaamme menimme Markuksen, Päivin ja Jussin kanssa seuraamaan maratonin lähtöä lähtöalueelle ja tsemppaamaan Team Raholan juoksijoita. Ajankuluksi menimme lähdön jälkeen hieman kävelemään ja käymään paikallisella Shellillä. Oman starttimme lähestyessä palasimme kisakeskukseen vaihtamaan varusteita ja lämmittelemään edessä olevaa kisaa varten. Reitti oli itselleni tuttu viime vuodelta, jolloin juoksin tapahtumassa maratonin. Edellisenä vuonna tein reitillä silloisen maratonennätykseni 2:54:32 ja se riitti silloin miesten yleisen sarjan 5. sijaan. Puolimaratonilla juostiin 2 kertaa 10. 460, 47 kilometrin reitti ja maratonilla 4 kertaa tuo sama reitti. Tapahtumassa oli myös 10 kilometrin matka ja sillä oli käytössä hieman poikkeava oma reittinsä. HSM:n puolimaratonin ja maratonin reitti on melko tasainen ja nopea, erittäin sopiva ennätysten tekemiseen. Maratonin reitti menee aivan Helsingin ja Vantaan rajalla. Vanhalla Tuusulantiellä juostaan osuuden alkupäässä 1,8 kilometriä Helsingin olympialaisten maratonreittiä. Keli oli pilvinen ja hieman viileä, lämpöä oli vajaat 10 astetta.

Puolimaratonin lähtö. Juhani eturivissä. Kuva otettu vuoden 2018 lähdöstä. Kuva: Markku Alen.

Puolimaratonin lähdössä vauhti oli heti kovaa ja kovimmat erottuivat heti alussa. Vauhti oli noin 3-3:30 min/km kärjessä. Lähdin matkaan aivan kärkijoukossa ja vauhti oli ehkä vähän turhan kovaa itselle. Ekan kilometrin jälkeen alkoikin sitten tulla jo selkeä ero kärkeen, ekat pari kilometriä mentiin vähän isommalla porukalla. Kukon Jyrki oli kanssani samassa ryhmässä puolimaratonin kärjen tuntumassa, mutta ei kyllä ollut mitään jakoa jatkaa pidempään hänen vauhdissaan. Ensimmäiset 10,18 kilometriä menikin ihan mukavasti aikaan 40:53 ja siinä vaiheessa oli 50. nopein kaikista puolimaratonin juoksijoista. Tässä vaiheessa juoksu tuntui ihan hyvältä ja vaikutti siltä, että voisin jopa yltää omaan puolimaratonin ennätykseeni. Kovimman ajan tähän mennessä olen juossut puolimaratonin osalta juuri Helsingin Spring Marathonin ensimmäisellä puolikkaalla viime vuonna. Aikani oli tuolloin 1:23:47.

Juhani hyvässä vauhdissa. Kuva vuoden 2018 juoksusta. Kuva: Markku Alen.

Toisella kierroksella tuli kuitenkin hieman vaikeuksia, kun vatsassa alkoi tuntua pahalta ja energiat olivat hieman vähissä. Sain kuitenkin ongelmista huolimatta pidettyä vauhdin kohtuullisena. Lopussa pääsin poimimaan muutaman päänahan. Erityisen kovaa taistelu oli M65-sarjan voittaneen Pertti Leinosen kanssa, jonka kanssa taistelu venyi aivan maalialueelle asti. Taistelu kääntyi voitokseni, mutta Pertti hävisi minulle vain 1 sekunnin. Loppuvaiheessa naisten SAUL SM-puolimaratonin nopein nainen, Tuula Laitinen ohitti minut. Olin lähellä ohittaa hänet vielä uudelleen lopussa, mutta matka ei aivan riittänyt. Tapahtumassa lähtö tapahtui tieltä, urheilukentän vierestä ja maaliin tultiin urheilukentällä olleelle maalisuoralle. Saavuin maaliin lopulta ajassa 1:26:04 ja se toi minulle SAUL SM-puolimaratonin M30-sarjassa 4/4 sijan. Alkuun luulin saavuttaneeni SM-pronssin, kun kuvittelin sarjassani olevan vain 3 juoksijaa. Ilmoittautumisessa oli kuitenkin tullut jotain sekaannusta ja yksi juoksija oli aluksi merkitty SAUL SM-puolimaraton, miehet yleinen sarjaan virheellisesti. Tuollaista sarjaa ei edes ole, ensimmäinen ikäluokat ovat M30 ja N30. Suoritukseeni ja aikaani olen kohtuullisen tyytyväinen, mutta SAUL-sijoitus ei kyllä tyydytä. Puolimaratonilla kuitenkin jäi muissa SM-ikäluokissa ja tavallisella puolimaratonilla paljon juoksijoita taakse, joten ei tuo nyt ihan surkea suoritus ollut. Olin lopulta 54. nopein kaikista, 52. nopein miehistä ja omassa kategoriassani (puolimaraton, miehet yleinen) 32. nopein. Maaliin tultuani odottelin hetken muiden tiimiläisten maaliintuloa. Minun jälkeen seuraavana maaliin tuli Markus, joka juoksi puolimaratonin aikaan 1:29:39 ja sijoittui omassa sarjassaan 13. sijalle. Pian Markuksen jälkeen tulivat maaliin Iida, Petri ja Lauri. Iida teki upeasti oman ennätyksensä maratonilla ja sijoittui naisten yleisessä sarjassa 2. sijalle ajalla 3:35:26. Myöhemmin maaliin tulivat vielä Niko ja Mari maratonilta ja Jukka ja Päivi puolimaratonilta. Päivin aika SAUL SM-puolimaraton debyytissään oli 2:19:10. SAUL SM-puolimaratonilla nopein mies oli M35-sarjassa juossut SKB Racingin Jens Dahlman ajalla 1:15:17 ja nopein nainen N35-sarjassa juossut Vihdin Virin Tuula Laitinen ajalla 1:25:46. Kaikki puolimaratonin juoksijat huomioiden nopein mies oli Norjan Abdalla Targan Yousif ajalla 1:08:19 ja nopein nainen oli Helsinki Social Runnersin Oona Hilkamo ajalla 1:23:56.

Juhani maalissa! Kuva: Jussi Linnero.

SAUL SM-debyyti takana. Tästä on hyvä jatkaa! Kuva: Jussi Linnero.

Maratonin ja puolimaratonin juoksijoita maalissa vaihtamassa kuulumisia. Kuva: Markku alen.

SAUL SM-kisojen merkeissä jatkan syyskuussa Espoon Rantamaratonilla ja siellä jatketaan mitalijahtia. Vielä jäi paljon nälkää ja maraton on itselleni parempi matka. Oma ennätykseni Espoon Rantamaratonilla on 2:59:38, joka tuolloin riitti miesten yleisen sarjan 3. sijaan. Oma ennätykseni maratonilla on 2:54:26, jonka juoksin viime vuoden lokakuussa Lissabonin maratonilla. Vielä on kuitenkin paljon juoksuja ennen Espoon Rantamaratonia edessä ja nyt tulevana viikonloppuna jatketaan Västilän Maratonin ja Raholan Kympin merkeissä. Hyvää kesän odotusta kaikille ja vauhdikkaita juoksukilometrejä!

Teksti: Juhani Yli-Marttila.