lauantai 2. kesäkuuta 2018

Super-Villen tuliaisina Sisupuukko ja uusi ennätys


Ville Niemenmaan arvokisadebyytti Suomen edustusasussa 24 tunnin juoksun EM-kisoissa Romaniassa tuotti hienon oman ennätyksen eli 224,3 km. Aikaisempi, Espoossa helmikuussa juostu ennätys oli 220,6 km.
-        Kisa meni aika lailla suunnitelmien mukaan. Olin laskenut, että mahdollisuudet ovat noin 223–227 kilometrin luokkaa. Ja siihen väliin se tulos sitten osuikin. Kisa meni loppujen lopulta yllättävänkin hyvin, vaikka lämpöä piisasi.
Romanian Timisoarassa 26.–27.5. järjestetty kilpailu käytiin noin 30 asteen helteessä. Vaihtelua toi paikalle osunut hetkellinen ukkosmyrsky, joka kasteli ultraajat läpimäriksi.
-        Kyllä siinä kamppeet ja kengät kastuivat. Minulla ei kuitenkaan ollut varatossuja mukana, joten jatkoin samoilla lenkkareilla. Kosteudesta johtuen tuli pieniä rakkoja, mutta eivät ne lopputulokseen vaikuttaneet.


Villeltä jälleen kerran loistava ultrajuoksu. Tuloksena arvokisoista oma ennätys 24 tunnin juoksussa.

Tuloksista selviää, että Villen tasainen juoksuvauhti tuotti hyvän ja nousujohteisen lopputuloksen. Miesten sarjassa 68 juoksijaa ehti saada kasaan 100 km nopeammin kuin Ville, mutta lopputuloksissa hän kuitenkin oli niinkin korkealla kuin sijalla 23. Pohjoismaisista miehistä Ville oli kolmas.
-        Juoksin omaa juoksuani ja en hermostunut siitä, vaikka huomasin kisan alkupuolella, että useampi juoksija saattoi ohittaa minut kierroksella. Varsinkin loppua kohden oli havaittavissa, että monilla oli sinänsä lajiin kuuluvia ongelmia, ja kun itselläni juoksi kulki, niin oman vauhdinjaon onnistumisesta sain lisävirtaa.
Villen tasaisesta vauhdinjaosta kertoo myös ensimmäisen ja toisen puoliskon vertailu. Ensimmäinen 12 tunnin jakso tuotti pyöreästi 116 km ja toinen 108 km (51/49). Juurikin onnistuminen jälkimmäisellä puoliskolla on Villen mielestä ollut hänen viime kisojen menestysresepti.
Villestä puhuttaessa useat meistä pitävät hänen tupla-Spartathlonin 490 km:n urakointia todella huimana saavutuksena. Mihin järjestykseen mies itse pistää EM-kisoissa juostun ennätyksen ja lähes viiden sadan kilometrin juoksun.
-        Niitä on hirveän vaikea verrata, sillä ne ovat ihan erilaiset. Tietyllä tapaa osallistuminen 24 tunnin EM-kisoihin oli raskaampaa, sillä se on niin kilpailumaista. Toisaalta siinä oli myös se hienous, kun pääsi läheltä näkemään maailman huippuja. Romaniassa kaikki järjestelyt toimivat hienosti.
Tyystin juoksemiseen Villekään ei päässyt keskittymään. Ensinnäkin Suomen muut juoksijat valitsivat hänen joukkueen kapteeniksi, ja lisäksi vielä huoltajat antoivat toisen luottamustehtävän eli hän toimi avajaisissa Suomen lipunkantajana.
-        No, se homma meinasi kyllä vähän jännittää (naurua). Erityisesti sen takia kun kuulin, että aikaisemmilla lipunkantajilla oli kisa päätynyt vaikeuksien takia lyhyeen.
Ville selviytyi näistäkin velvollisuuksista hyvin ja kotiin tuomisina oli kokemusten lisäksi myös joukkueen antama Sisupuukko. Joukkueen sääntöjen mukaan Sisupuukko annetaan kisaajalle, joka on osoittanut uskomatonta venymistä ja periksi antamattomuutta sekä suoriutuu omaan tasoonsa nähden voittajana maaliin.

Suomen kisajoukkueen johtaja Fredrik Olaussen ojentamassa Sisupuukkoa Villelle.

Syksyllä Super-Villeä odottaa uusi suuri haaste, kun vuorossa on legendaarinen Spartathlon-juoksu. Edellinen kisa päättyi keskeytykseen, mutta siitä sisuuntuneena Ville osallistui aikaisemmin mainittuun puolet pidempään Tupla-Spartathloniin. Ja siis varsin onnistuneesti. Ainakin muut Team Raholan jäsenet uskovat Villen jatkavan hyviä suorituksia Ateenasta Spartaan juostavassa kisassa.
-        Seuraava koitos on kuitenkin Anun maratonin 50 mailia. Sitä ennen pitää kyllä käydä parilla lenkillä jalkoja vetreyttämässä.


Ville Niemenmaata haastatteli Kaj Koivumäki
Kuvat: Fredrik Olaussen / Suomen ultramaajoukkue

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.