sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Kuukauden raholalainen: Tiina H.

Kesäkuun raholalaisena meille esittäytyy suhteellisen tuore tuttavuus Tiina H.
Teksti: Minna N.
Kuva: Anu&Markus

Tiina menee fiiliksen mukaan

Viime syksynä Team Raholan juoksulenkeille ilmestyi (jälleen yksi) sanavalmis sairaanhoitaja Nokialta, kun Tiina Hult liittyi sekalaiseen sakkiin. Uskallusta tältä leidiltä ei ainakaan puutu: keväällä 2009 hän irtisanoi itsensä pk-seudulla sijaitsevasta työpaikastaan, otti kaksi tytärtään mukaansa ja muutti täysin vieraalle paikkakunnalle, johon hänellä ei ollut entuudestaan mitään siteitä.

– Päätin uudistaa kaiken kertaheitolla, Tiina toteaa tyynesti – eikä ilmeisesti ole katunut rohkeaa vetoaan.

Nokia valikoitui uudeksi kotipaikaksi, koska se täytti Tiinan asettamat kriteerit ihanteelliselle asuinseudulle: paikkakunnalla on lyhyet etäisyydet, kunnon kokoisia järviä ja hyvät lenkkeilymaastot. Raholan riveihin Tiinan houkutteli Maikku, johon hän tutustui lasten ratsastusharrastuksen myötä.

Mäntsälä laittoi juoksemaan


Tiina on ollut innokas liikkuja koko ikänsä. Lapsena hän hiihti kilpaa ja harrasti nuorena ”kaikkea mahdollista”, kunnes hevosharrastus vei mukanaan. Juokseminen tuli kuvaan, kun perhe asui Mäntsälässä.

– Se sopi elämäntilanteeseen: juokseminen oli pienten lasten äidille helppo harrastus, ja sitä paitsi Mäntsälässä ei oikein voinut harrastaa mitään muuta, Tiina perustelee.

Tiinan juoksi pitääkseen kuntoaan yllä, mutta ei osallistunut juoksutapahtumiin. Jossain takaraivossa hän tosin vaali salaista haavetta juosta maraton ennen kuin täyttää 40. Nokialle muutettuaan hän päättikin liittyä maksullisen maratonkoulun jäseneksi, ja oli jo hankkinut lomakkeet sun muut, kun Maikku vinkkasi Team Raholasta.

Sen jälkeen tahti juoksuharrastajana onkin ollut kova huolimatta helmikuussa tehdystä jalkateräleikkauksesta.

– Ensimmäinen puolimaraton tuli juostua yllättäen jo viime syyskuussa Vantaalla, kun eräs ystäväni tarvitsi juoksukaverin itselleen. Sitten oli Pomarkun puolikas -20 asteen pakkasessa ja keväällä Unski ja HCR. Kolmella ensimmäisellä puolikkaalla viisi ekaa kilometriä meni enemmän tai vähemmän kiroten, mutta HCR oli ensimmäinen juoksu, jossa en ajatellut olevani ihan väärässä paikassa, Tiina kertoo.

Tukholma ylitti odotukset

Nopeasti kehittyneen juoksu-uran kruunasi toukokuun lopussa Tukholman maraton, jota Tiina kertoo jännittäneensä etukäteen todella paljon. Maraton meni kuitenkin loistavasti, ja loppuaikaansa 4.36 Tiina on erittäin tyytyväinen.

– Tuntuu vieläkin ihan epätodelliselta, että olen jaksanut juosta niin pitkän matkan! Se meni hyvällä fiiliksellä koko ajan. Keskivauhti oli kovempi kuin mitä Teskun kuntotestin tulos ennusti, ja siihen vaikuttivat varmasti kivat juoksukaverit ja fiilis, hän analysoi.

Heti juoksun jälkeen Tiina totesi kokemuksen olleen hieno, mutta arveli, että hänellä ei ole tarvetta uusia sitä. Parin päivän jälkeen hän jo kuitenkin huomasi miettivänsä seuraavaa mahdollista maratonia. Ihan heti Tiina ei uudelle kokonaiselle kuitenkaan lähtene, sillä talvinen jalkavaiva vaatii toisenkin leikkauksen, joka on edessä loppukesästä.

Porukka tuo lisäarvoa

Tiina harrastaa liikuntaa omaksi ilokseen, eikä halua asettaa itselleen suorituspaineita tiukkojen tavoitteiden muodossa. Talvella hän myös hiihtää ja laskettelee, kesällä pyöräilee ja rullaluistelee, ja käy punttisalilla tai jumpissa kun siltä tuntuu – ja aika antaa myöten. Liikunnan lisäksi muita harrastuksia ei pahemmin ehdi edes ajattelemaan, sillä kahden lapsen äidin arki on aikamoista pyöritystä ja harrastuksiin kuskaamista.

– Juokseminen tuntuu nyt kivalta, mutta menen fiiliksen ja jalkojen kestävyyden mukaan. Se on hieno euforinen tunne, kun on ylittänyt itsensä ja juossut puolikkaan tai kokonaisen tai vaikka vaan käynyt lenkillä, hän pohtii motiivejaan.

Sosiaalisena ihmisenä Tiina nauttii porukassa juoksemisesta.

– Se sopii mulle ja tuo lisäarvoa juoksemiseen. Etenkin juoksutapahtumat ovat porukan mukana kivoja. Juoksutapahtumiin osallistuminen on myös hyvä syy matkustaa ulkomaille, ja juosten näkee vähän erilaisia maisemia kuin muuten ehkä näkisi, hän miettii.

Haaveissa siintää Italia

Yksi juoksemiseen liittyvä tavoite – tai haave – Tiinalla kuitenkin on: Italiaan ihastunut nainen haluaisi joskus päästä saapasmaahan juoksemaan. (Toimittajan huomautus: eikö joku ole joskus puhunut jotain Pisan maratonista?) Italiafani Tiinasta tuli muutama vuosi sitten, kun perhe vietti pari viikkoa lomaa Toscanasta vuokratulla mökillä. Lumoavat maalaismaisemat, hyvä ruoka ja juoma sekä kauniilta kuulostava kieli veivät sydämen. Toscanan lisäksi Tiina on nähnyt Italiasta Firenzen, Rooman, Garda-järven ja käynyt laskettelemassa Dolomiiteilla.

– Olen jopa opiskellut kieltä itsekseni sen verran, että pärjään turistina vaikka kukaan ei puhuisi muuta kuin italiaa. Toivon, että joskus pääsisin Italiaan aikuisten kielikurssille, Tiina paljastaa. 

Ei epäilystäkään, etteikö päättäväinen nainen toteuttaisi senkin haaveensa jonain päivänä.

Maratonin maaliviivan jälkeen on hymy herkässä. Tiinan eka kerta oli Tukholmassa.


3 kommenttia:

 1. Luu kurkkuun!!

  Tiina on mahtavan positiivinen tyyppi. On todella hienoa, että meillä tällainen energiapakkaus porukassa.
  Onnea kaikkiin tuleviin koitoksiin!
  Ja Pisaanhan mennään heti juokseen, kunhan vaan ymmärtävät järjestää sen muulloin kuin talvella.
  Ennenhän se oli toukokuussa, mutta nykyään joulukkuussa.

  VastaaPoista
 2. Huippua Tiina :) Tukholma meni niin nappiin, että varmasti tästä seuraa vielä jatkoa kunhan jalat operoidaan siihen kuntoon ettei ne menoa haittaa :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.