torstai 2. elokuuta 2012

Elokuun raholalainen: Jaana

Tässä naisessa sisua piisaa


Koko lailla vuosi sitten Team Raholan juoksuporukka ja jumppaväki sai uuden aktiivisen jäsenen, kun Jaana Putkinen liittyi riveihin. Liikunta on ollut aina tärkeä osa Vuorentaustassa asuvan farmaseutin elämää: nuorena hän harrasti innokkaasti jazztanssia ja modernia tanssia sekä taitoluistelua, aikuisena on tullut kokeiltua mm. salsaa, ja nyt ykköslajiksi on noussut juoksu. Kahden jo aikuiseksi varttuneen lapsen äiti nähdään säännöllisesti myös pumpissa, jota hän ryhtyi harrastamaan pitääkseen yllä lihaskuntoa. Myös spinningiä Jaana on innostunut kokeilemaan Raholassa.

Jaana kertoo harrastaneensa aina ”kevyttä lenkkeilyä”, mutta määrätietoinen juoksuharrastus on melko uutta. Juoksukunnon kasvaessa ja lenkkimatkojen pidentyessä hän alkoi kaivata tavoitteellisempaa treenausta.

– Olin jo pitkään miettinyt, että tähän pitää saada jotain lisää, ja viime syksynä ilmoittauduin Varalan maratonkouluun. Samoihin aikoihin löysin netistä Team Raholan ja elokuussa 2011 lähdin mukaan ensimmäistä kertaa yhteislenkille: olin ajatellut, että pitäisi löytää jokin porukka, ettei tarvitsisi aina juosta yksin, ja tämä oli sopivasti lähellä, Jaana muistelee.

Hän on löytänyt helposti oman paikkansa Team Raholassa ja viihtyy sekalaisessa joukossa.

– Täällä on kiva käydä, mukana on iloisia ihmisiä.

Eka maraton ääriolosuhteissa

Erittäin hyvä peruskunto ja vuosien ”kevyellä lenkkeilyllä” hankittu kokemus mahdollistivat sen, että ensimmäisiin juoksutapahtumiinsa Jaana osallistui jo viime keväänä. Ensimmäinen puolimaratoninsa hän juoksi toukokuussa Helsingissä ja heti kesäkuussa oli vuorossa ensimmäinen kokomaraton Tukholmassa.

Ja kuten tiedämme, Tukholma osoittautui silkaksi extremeksi: lämpötila oli lähellä nollaa, taivas syyti vettä juoksijoiden niskaan ja lähes myrskynopeuksilla puhaltava tuuli viimeisteli vähemmän miellyttävät keliolosuhteet. Moni heikkohermoisempi (lue: allekirjoittanut) olisi jättänyt homman sikseen sään todettuaan, mutta ei Jaana.

– Kun oli päätetty lähteä, niin ei tullut mieleenkään jäädä hyttiin lojumaan! Juoksu oli kamala: olin jo lähdössä ihan kylmissäni, reidet tuntuivat puupökkelöiltä enkä päässyt juoksemaan normaalivauhtiani. Se oli alusta loppuun tuskaa ja taistelua, Jaana tilittää.

Äärimmäisestä sisusta ja asenteesta kertoo se, että vastuksista huolimatta Jaana ei edes miettinyt keskeyttämistä vaan pohti jo juostessaan, miten harjoittelua pitäisi jatkaa, jotta seuraava maraton olisi helpompi. Tälle naiselle ei voi kuin nostaa hattua! Seuraava maraton on edessä jo syyskuussa Tallinnassa – ja 99 %:n varmuudella se on ensimmäistä helpompi, sillä harvoin noin surkeaa säätä osuu maratoonarin kohdalle.

Luonto lähellä sydäntä

Juokseminen on Jaanalle paitsi kunnon ylläpitoa ja sosiaalisia suhteita myös yksi tapa nauttia luonnosta. Hän pitää paljon myös pyöräilystä luonnon helmassa ja käy toisinaan patikoimassa esimerkiksi Seitsemisessä. Ensimmäinen oikea Lapin-vaellus tuli tehtyä kuitenkin vasta tänä kesänä Team Raholan kanssa.

– Olen käynyt paljon laskettelemassa Lapissa ja miettinyt, että kesävaellus olisi kiva, mutta aiemmin ei ollut tullut siihen tilaisuutta, hän kertoo.

Jaana Lapissa, taustalla komea tunturi.
Vaelluskin oli melko rankka kokemus sekä fyysisesti että henkisesti. Maasto oli haastavaa raskaan rinkan kanssa, ja Tarmolle sattunut onnettomuus järkytti ja harmitti koko seuruetta. Onneksi siitä kuitenkin selvittiin.

– Loppujen lopuksi reissusta jäi hyviä muistoja ja olisin valmis lähtemään uudestaan. Nautin Lapin luonnosta ja sen äärettömyydestä, Jaana toteaa.

Ja luontoelämyksiä on tänä kesänä riittänyt, sillä pian Lapin-vaelluksen jälkeen Jaana lähti sisarensa ja tämän miehen kanssa purjehtimaan Saaristomerelle.

Purjehdusreissullakin piti välillä juosta.
– Oli hienoa olla ensin Lapin kairalla ja sitten aivan erilaisessa ympäristössä merellä. Karun kauniita molemmat, hän sanoo.

Matkoja, kirjoja ja käsitöitä

Jaana pitää matkustamisesta myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Hän on käynyt esimerkiksi Keski-Euroopan kaupungeissa, viime vuosina määränpäinä ovat olleet Unkarin pääkaupunki Budapest ja Katalonian helmi Barcelona. Kaukaisimmat matkakohteet ovat olleet hektinen New York ja Kuuban eksoottinen Havanna: ne tuntuivat niin kiinnostavilta kaupungeilta, että Jaana lähtisi mieluusti käymään kummassakin uudestaan.

Mutta elämä ei ole pelkkää liikuntaa ja matkustelua. Jaana harrastaa mieluusti myös lukemista, historiaa käsittelevät kirjat ovat hänen suosikkejaan: viime aikoina hän on lukenut runsaasti esimerkiksi antiikin Roomasta kertovia teoksia. Myös kotimaan historia kiinnostaa, esimerkiksi sisällissodan aikaisista Tampereenkin tapahtumista kertova Veriruusut on tullut luettua hiljattain. Jaana pitää myös käsitöistä, ja käsin neulottuja villapuseroita onkin ”kaappi pullollaan”.

– Vaikka kaikki matkat ja muut jännät tapahtumat ovat ihania kokemuksia, niin kuitenkin tärkeintä on HYVÄ ARKI, Jaana tiivistää elämänfilosofiansa.

Teksti: Minna N.
Kuvat: Jaanan kotialbumi

4 kommenttia:

 1. Jaana on hyväntuulisuuden ja sitkeyden ilmentymä. :) On hienoa että päästään Tallinnassa seuraamaan miten kevyesti Jaana täräyttää kokonaisen menemään alkukevään extreme-juoksun jälkeen. Hienosti jaxaa! 8)

  VastaaPoista
 2. Hienoa Jaana ja Tallinnassa rullaillaan nautiskellen eteenpäin!

  VastaaPoista
 3. Tämä hiljaisen oloinen nainen on sisältä chilipippuria :D Huippua Jaana ja tsemppiä Tallinnaan. Siellä taatusti odottaa parempi maratonkokemus :)

  VastaaPoista
 4. Jaana, varmasti on tulossa helpompia juoksuja kuin tuo Tukholman extreme-juoksu. Tykköön kesäyössä sai ihailla kevyen rullaavaa juoksuasi - eikä saatu sua kiinni :) Mukavaa, kun olet tullut tiimiporukkaan.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.