lauantai 10. huhtikuuta 2010

Kuukauden raholalainen: Outi

Huhtikuun kuukauden raholalainen on Outi. Haastattelijana Minna N. Kuva Laura P.

Motivaationa liikunnan ilo
Kulunut talvi on ollut aika koettelemus Ojalan Outille: innokkaan liikkujan lonkka kipeytyi Sorvan kotirataultrassa eikä ole suostunut sen jälkeen kuntoutumaan. Outi vähensi rajusti juoksemista ja valkkasi jumpista vain lonkkaystävällisimmät, mutta maaliskuussa kipu äityi niin ilkeäksi, että oli pakko painua lääkärille. Diagnoosi oli lonkan limapussin tulehdus, hoitona kipulääkettä ja kortisonia sekä sairauslomaa Nansolta – ja ehdoton liikuntakielto viikoiksi.

Pakollinen breikki
Liikuntaharrastuksiin tullut pakollinen breikki harmittaa Outia armottomasti.

– Ihan outoa olla illat kotona! Onneksi Amsterdamiin on vielä aikaa, mutta kunnon lasku pelottaa, hän huokaa ja viittaa lokakuussa järjestettävään maratoniin.

Sohvaperunaksi ryhtyminen ottaa naisen luonnolle, mutta koipi on jaksettava pitää levossa. Motivaatiota tuo se, että viitisen vuotta sitten Outilla oli vastaava vaiva olkapäässä, eikä se koskaan parantunut ennalleen: sulkapallonpeluu jäi siihen

Äidin jalanjäljissä
Outi on liikkunut aktiivisesti koko ikänsä. Hän muistelee käyneensä jo pikkutyttönä äitinsä mukana kuntosalilla ja lenkeillä, ja omaksui tältä luontevasti liikunnallisen elämäntavan.

– Oikeastaan vain silloin, kun omat lapset olivat pieniä, ei ollut mahdollisuutta säännölliseen liikuntaan, Outi toteaa.

Nyt 12-vuotiaalla Samulilla ja 15-vuotiaalla Villellä on jo omat menonsa, ja äiti saa jumpata ja juosta sydämensä kyllyydestä. Aviomies Markolla on omat harrastuksensa, joten hänkään ei pane rouvan liikuntaintoa pahakseen.

Raholan liikuntakeskuksessa Outi alkoi käydä neljä vuotta sitten, kun perhe rakensi omakotitaloa Kalkun Mustavuoren uudelle asuinalueelle. Hän on jumppien suhteen lähes kaikkiruokainen: valikoimaan kuuluu niin spinning, pump, lihassyke kuin nyrkkeily. 

Anu innosti mukaan
Eri liikuntalajeista läheisimmältä  tuntuu kuitenkin juokseminen – siksi tämä talvi onkin ollut niin ankara: juoksemattomuus tekee Outille tiukkaa. Raholan juoksuporukassa hän ollut mukana  vuodesta 2008 asti, mutta teki jo sitä ennen itsekseen puolen tunnin tai tunnin lenkkejä.
Outin ensimmäinen juoksutapahtuma oli Ikaalisten puolikas syyskesällä 2008. Yksin ei kuulemma olisi tullut ikinä lähdettyä, mutta …

– Anu höösäs koko kesän Ikaalisten puolikasta, joten sinne lähdettiin sitten porukalla, Outi toteaa.

Sen jälkeen Outi on juossut Team Raholan mukana monissa tapahtumissa. Hän kehuu tapahtumia mahtaviksi ja kiittää Anua, joka aina jaksaa innostaa väkeä lähtemään.

Maratoneja äärioloissa
Tähän mennessä Outi on juossut yhteensä neljä puolikasta ja kaksi täysmaratonia. Ensimmäisen maratoninsa hän taittoi viime kesänä Hämeenlinnassa, ja kokemus oli hieman hiostavasta kelistä huolimatta upea.

– Tuntui, että olisi pystynyt juoksemaan miten pitkälle vaan. Mihinkään ei sattunut eikä kolottanut.

Outin seuraava maraton olikin sitten hieman toisenlaisissa oloissa Jämijärvellä juostu Tykköön loppiaismaraton. Siellä mittari painui liki 20 pakkasasteeseen.

Ilmeisesti sääolosuhteet eivät vaikuta Outin juoksemiseen, sillä hän sai Jämijärven jäillä tasan saman ajan kuin Hämeenlinnan helteessä: 4 h 43 min. Myös sijoitukset ovat olleet hyviä, esimerkiksi Jämijärvellä ja Ahvenanmaan puolikkaalla Outi oli sarjansa kolmas.

Tavoitteetonta liikuntaa
Liikunnan motivaatio ei kuitenkaan löydy ajoista tai sijoituksista: liikunnan ilo itsessään saa Outin liikkumaan.

– Minulta puuttuu kilpailuvietti täysin, eikä minulla ole liikunnan suhteen mitään tavoitteita. Liikun sen takia, että siitä saa hyvän olon ja energiaa. Ja jumppa- ja juoksuryhmässä on kivoja ihmisiä, Outi pohtii.

Musiikki- ja kirjakevät
Liikunnan lisäksi Outi pitää lukemisesta ja musiikin kuuntelusta, joiden suhteen hän on niin ikään kaikkiruokainen. Lempikirjailijakseen hän nimeää brasilialaisen Paulo Coelhon, jonka kirjat kestävät useammankin lukukerran.

Tämän kevättalven sairauslomalla Outi onkin kantanut kirjastosta kasapäin kirjoja ja cd-levyjä aikansa kuluksi. Kuunneltua tulee niin elokuvamusiikkia kuin Apulantaa, ja luettua niin Leonard Cohenin runoja kuin Harry Pottereita. Fiilispohjalta.


Linnahölkässä v. 2009: III sija, upea pokaali ja voittajan hymy

3 kommenttia:

 1. Liikuntatauon jälkeen palaa taas varmasti
  väsymätön liikkuja. Tsemppiä Outi

  VastaaPoista
 2. Taas hieno juttu hienosta Raholalaisesta!
  Tsemppiä ja malttia Outi. Vaivoja tulee ja menee. Kunnon romahdusta ei tarvi pelätä, tauko on välillä hyväksi.

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos vaan teille tsemppauksesta! Lonkka on vielä siinä kunnossa että ei puhettakaan juoksemisesta ,paitsi vesijuoksemisesta mihin olen nyt kohta taas lähdössä.Onko kenelläkään tietoa missä olisi lähin pururata?Sitten jonain päivänä kun saan luvan koittaa juoksemista niin pitäisi juosta mahdollisimman pehmeällä alustalla ja pururata olisi kuulemma ihan ihanteellinen.Niin Ja Anulle ja Markukselle onnittelut taas hyvistä juoksuista.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.